vlinder van glas gerrit lavrijsen glaskunst glas ter nagedachtenis

Mijn kleurkeuze voor de glazen vlinders

Kleuren en hun betekenis

Om alle kleuren te vermelden is wat veel. Ik heb de basis en belangrijkste kleuren hieronder beschreven die ik gebruik in mijn glaskunst. Vaak zijn andere kleuren een mengeling van twee van deze kleuren waardoor je gemakkelijk de twee eigenschappen kunt combineren.

KLEURENPSYCHOLOGIE GEEL

Geel is de kleur van de zon. Het schijnt bijzonder intens en opvallend. Geel staat voor warmte en goed humeur, ontwikkeling, streven naar vrijheid, nieuwsgierigheid, spontaniteit, openheid, verwachting, creativiteit en vrolijkheid. Geel is ideaal tegen depressieve stemmingen en kan zelfs het concentratievermogen verhogen. Het is een bijzonder levendige kleur en wordt beschouwd als leuk, speels en vrolijk.

KLEURENPSYCHOLOGIE ORANJE

Oranje staat voor jeugd, energie en levensvreugde. De kleur lijkt nog warmer dan geel en staat voor avontuurlijkheid, optimisme en gezelligheid. Het helpt tegen verlies van eetlust of depressie. Oranje is ook een extravagante kleur. Het wordt vaak door extroverte mensen in hun kleding gedragen. Tegelijkertijd staat de kleur voor de herfst en de oogsttijd. Dus aan de ene kant een tijd van overvloed zonder schaarste (van voedsel). Tegelijkertijd kondigt het oranje van de herfstbladeren de nadering van de winter aan.

KLEURENPSYCHOLOGIE ROOD

Rood is een van de sterkste signaal- en waarschuwingskleuren. Het staat voor zelfvertrouwen, kracht, vitaliteit, activiteit, dynamiek en passie. Het is de kleur van leven en liefde.

KLEURENPSYCHOLOGIE ROZE

Roze is een typische pasteltint. Het combineert de kracht en liefde in rood met de onschuld in wit. Ook staat de kleur (in tegenstelling tot het krachtigere roze) voor poederachtige teerheid, voor tederheid, gevoeligheid, delicatesse en vrouwelijkheid. Het is een typische meisjes- en babykleur. Daarom wordt het als bijzonder onschuldig en zuiver beschouwd.

KLEURENPSYCHOLOGIE BLAUW

Blauw is de kleur van de zee en de lucht. Het symboliseert zowel diepte (oceaan) als uitgestrektheid (horizon), zowel innerlijke vrede als harmonie, evenwicht en tevredenheid. Blauw staat voor welzijn en waarheid, ernst, eerlijkheid en creativiteit. Het is wereldwijd de meest populaire kleur – bij mannen en vrouwen. Omdat velen het associëren met loyaliteit, betrouwbaarheid, empathie en vertrouwen.

KLEURENPSYCHOLOGIE TURKOOIS

In de kleurenpsychologie staat turkoois voor helderheid (van denken) en vriendelijkheid. Net als blauw symboliseert de kleur openheid en ernst. Tegelijkertijd staat het voor emotioneel evenwicht en iemand die in evenwicht is en van het leven geniet. De kleur mengt de harmonie van blauw, de groei van groen of de energie van geel. Het straalt positieve energie uit zonder opdringerig te worden. Hij blijft zacht en houdt tegelijkertijd de controle.

KLEURENPSYCHOLOGIE GROEN

Groen is de kleur van de natuur: weelderig gras en verse bladeren zijn groen. De kleur is daarom een symbool van het leven zelf, van natuurlijkheid, vruchtbaarheid, hoop en harmonie. Het combineert de vreugde in geel met de rust in blauw. De kleur ontspant en kalmeert ons. 

KLEURENPSYCHOLOGIE BRUIN

Bruin is de kleur van aarde en hout. Bruin symboliseert dan ook nuchterheid, stabiliteit, warmte, veiligheid en zekerheid. Kamers met houten lambrisering hebben onmiddellijk een knus en rustgevend effect op ons. Hoewel de kleur tot de donkere tinten behoort, straalt hij plezier, gezelligheid en zachtheid uit.

KLEURENPSYCHOLOGIE WIT

Wit is de kleur van zuiverheid en onschuld. Het is een sterk symbool van waarheid, reinheid, vrede, volmaaktheid en volledigheid. Niets schijnt feller dan wit licht. Daarom wordt de kleur vaak geassocieerd met het goddelijke. De kleur staat ook voor een nieuw begin: sneeuw is wit, zo ook melk (die baby’s drinken). 

“Within you there is a stillness and a sanctuary to which you can feel yourself and others”
Binnen in jou is er een stilte en een toevluchtsoord waarin je jezelf en anderen kunt voelen.

– Gerrit Lavrijsen